Suomen juhlapyhät: Pääsiäinen

Pääsiäinen, tuo ainakin alunperin kristillinen juhla-aika, jossa juhlitaan surusta ja ilosta. Sana pääsiäinen tulee kuulemma Mikael Agricolan kynästä ja tarkoittaa paastosta "pääsemistä". Tavallaan siis useat suomalaiset juhlivat pääsiäisenä oikein, eli syövät ja juovat. Näin ollen paastosta on päästetty irti kuin punahehkuisesta harjateräksestä. Mutta millainen on suomalainen pääsiäinen ja onko meillä vielä jotain syvään uurrettuja perinteitä, jotka toistuvat vuodesta toiseen, vai muuttaako tämäkin uskonnollinen juhla olomuotoaan Transformerin tavoin ajan raksuttaessa kohti vääjäämätöntä eli maailmanloppua?

Pääsiäisiä on itseasiassa kunnioitettavat, ja myös oudot, neljä kappaletta: Juutalaisten pääsiäinen, tähtitieteellinen pääsiäinen, Gregoriaaninen pääsiäinen sekä Juliaaninen pääsiäinen. En lähde näitä avaamaan sen enempää, sillä itselleni noilla on yhtä suuri merkitys kuin Pomokairassa metsästäjän käsistä syntyneen nuotion vaikutus globaaliin ilmastonmuutokseen, eli nolla. On kuitenkin kiittäminen kristinuskoa siitä, että monilla meillä on palkallista vapaata töistä ja aikaa huoltaa itseään kimaltavilla keväthangilla tai antaa pigmenttisolujen tummua luonnon solariumissa jäällä istuen. Kasvava määrä meitä suomalaisia myös suuntaa punaisen nokkansa kohti laskettelukeskuksia, sillä siellä voi itsensä huollon lomassa myös antaa keholleen pientä fyysistä piiskaa ja henkistä pumpulihoitoa istumalla kevätauringossa monot jalassa terassilla ilman maailmaa suurempaa pakkoa harrastaa itse hiihtoa. Harmaana miehenä haluankin antaa värikkäät ohjeet tulevaan pitkään viikonloppuun:

1. Vietä aikaasi ulkona. Pääsiäisen ja juhannuksen toivesää on hyvin pitkälle samankaltainen, 

joskin pääsiäisenä hyvälle kelille on huomattavasti suuremmat mahdollisuudet, sillä suomalainen tietää että on edelleen talvi ja on näin ollen paljon mukautuvampi mahdollisiin paskamyrskyihin. Ole siis tyytyväinen siihen, että näet autoilla päivisin ilman lisävaloja, herätessäsikin on valoisaa ja parhaassa tapauksessa voit poistaa yhden pitkän villakerroksen talven jäljiltä. Suuntaa siis ulos nauttimaan hiihtäen, kävellen, lasketellen, kelkkaillen, pilkkien tai vaikka sinne terassille litkimään jotain nestettä.

2. Muista aurinkolasit ja aurinkorasva. Pääsiäinen on klassisesti niitä aikoja, milloin viimeistään pitäisi saada ensimmäiset palovammat tuon päivä päivältä kesää kohti enemmän näyttäytyvän valopallon lähettämistä säteistä. Tämä tapahtuu aina "yllättäen" sillä hangesta peilinlailla heijastuva (mahdollinen) kevätaurinko on viheliäisen kirkas ja tämä voi aiheuttaa punoituksen lisäksi myös pääkipua jopa ilman alkoholia, mikäli "arskat" on unohtuneet siihen eteisen piirongin päälle lähtiessä 😎.

3. Osta pääsiäismuna. Pääsiäismuna on yhtä kristillinen kuin itse Beelzebuubin likaista työtä 

tekevä kätyri, vaikka joku seitinohut yhteys hedelmällisyyteenkin sieltä löytyy. Yleensä pääsiäismunia toimittaa hieman yllättäen jänis, joskin joissain maissa saman viran hoitaa käki, haikara, hanhi ja jopa kettukin. Joka tapauksessa tuo meille kohtuullisen lapsellinen perinne on hyvä pitää tuoreessa muistissa, sillä ketäpä ei suklainen muna pienellä yllätyksellä hymyilyttäisi. Osta siis puolisollesi, ystävällesi tai vaikka työkaverille pääsiäismuna niin saat hymyn oloisen ilmeen hänen kasvoilleen tai ainakin upean tekosyyn hihkaista tuon todella hyvin aikaa kestävän sanonnan: Munarikasta pääsiäistä!! Hohhoijaa!! 🙈


4. Pukeudu tunturiin "oikein". Mikäli lähdet viettämään pääsiäistä hiihtokeskukseen on hyvä muistaa, että nyt sinulla on mahdollisuus toteuttaa itseäsi. Ei ole ollenkaan outoa pukeutua vaikka jätesäkkiin, haalareihin, "spändex-tyyppiseen" hiihtoasuun tai vaikka elmukelmuun, sillä pääsiäisenä se kaikki on humoristista ja hyväksyttävää. Hauska hattu tai "En ole gynekologi, mutta voinhan minä vilkasta" -paita on aina äärimmäisen hauska tapa ilmaista halujaan. Samoin välkkyvät pirunsarvet tai koppalakki ajaa samaa asiaa, joskin paljon lievemmässä muodossa. 
Tässä kannattaa muistaa, että esimerkiksi yrityksen nimellä varustetut vaatteet saattavat olla markkinoinnin kannalta myös hieman arveluttavia, mikäli vaikka Jouni sammua pätkähtää  Vinkkarin after skin jälkeen Levin raitille pisut housussa. Tuossa vaiheessa kissankokoisilla kirjaimilla takin selkämyksessä lukeva yrityksen nimi voi joutua huonoon valoon, varsinkin jos siinä lukee esimerkiksi Touhulan päiväkoti 😂. 

5. Muista jälleen elintärkeä jälkihoito. Ei liene tule kenellekkään yllätyksenä, että pääsiäinenkin loppuu yhtä varmasti kuin valtion rahat, joten on hyvä miettiä haluaako palata töihin tiistaina vai ottaakko suoraan talvilomaa siihen perään? Tästä on empiiristäkin kokemusta, kun kevätaurinko sulattaa itsekurisi juuri silloin kun autoa pakataan kotiinlähtöä varten. Pidä siis aikataulusi joustavana, jotta voit oikeasti lepuuttaa itseäsi ylimääräisen pitkän viikonlopun rasituksista. En siis suosittele tiistai-aamulle palaveria, vaan jälkihoitona menettelevä tukeva aamiainen sekä mahdollinen lomapäivä, tai pari.

Nyt ei muuta kuin suunnittelemaan pääsiäisen aktiviteetteja ja reissua, sillä kyllä tuollainen meille uskonnon kautta annettu ylimääräinen vapaa kannattaa käyttää hyödyksi ja repiä siitä kaikki mahdollinen irti. Ulkoilkaa, syökää, juokaa ja vaikka naikaa, kunhan pidätte mielessä sen, että pääsiäinen on ilon juhla helvetin pitkästä perjantaista huolimatta.

Terveisin Harmaa mies.


Lukijoiden suosikit

Pilkkijä - uuden ajan sankari

Sukupuolten ja seksuaalisuuden sekamelska