Suvaitsevaisuuden noidankehä

Suvaitsevaisuus on kuin epätosi matemaattinen lauseke - vaikeasti ymmärrettävä, ainakin näin Harmaan miehen näkövinkkelistä.

Ovatko tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja monimuotoisuus suvaitsevuuden mittareita sekä peruselementtejä? Onko suvaitsevaisuuden ohjesäännöt luotu pälyilemällä asiaa vain tetran yhdeltä sivulta? Voidaanko ajatella enää asioita faktuaalisien tai tieteellisten kakkuloiden läpi saatikka voidaanko olla nostamatta lippua salkoon, jos vaikka vähemmistön rooliissa kekkuloivat ilmastoaktivistit päättävät, ettei ahventa saa enää syödä eettisistä syistä? Harmaa mies on kiihtyvällä tahdilla putoamassa nykymaailman rahisevista rattaista, mutta mielestäni sitä ei saa tulkita suvaitsemattomuutena 😊. Aion siis avata tämän Pandoran lippaan vielä kerran, sillä mielestäni on suvaitsevaisuutta antaa ihmisten tehdä omia valintoja sekä seistä omien aatteidensa takana kuin vehryt tammi eikä tuputtaa omaa näkemystään ainoana oikeana mistään suunnasta.

Kesä ja kärpäset ovat saapuneet ja sen mukana tietysti koko katajaisen kansamme lempi puheenaihe - festarit. Uutisissa ei voi voida välttyä kuulemasta, näkemästä tai lukemasta mitä milläkin Festeillä milloinkin tapahtuu 🥳. Humalainen artisti, oluen hinta, sää, julkkisten festarimuoti tai jopa wc-käytännöt ovat vallanneet palstatilaa aiempina vuosina, mutta nyt on selkeästi aiheiden uusi tirehtööri saapunut paikalle; Tapahtumien arvot sekä kutsuvieraat. Luin juuri uutisen jossa kansanedustaja oli kutsuttu musiikkifestivaaleille ja sittemmin heitetty sieltä pois yksipuolisen päätöksen siivittämänä. Syy oli kirjoitus aiemmilta ajoilta, jossa tämä kansanedustaja arvosteli maahanmuuttajia ja/tai harrastamaamme politiikkaa sekä kirjoitti ilmeisen trans-kriittisesti. Haiskahtaa vakavasti siltä, että tässä on tasan kaksi tulkintakantaa, joista molemmat valitettavasti osoittavat kutsuneen tahon toiminnan olevan joko epäeettistä tai amatöörimaista 🙈. Mikäli tämä tapahtuma olisi perillä omista arvoistaan yms. olisi varmasti syytä miettiä ketä kutsua eikä alkaa tutkimaan sitten kun kutsutut ovat paikalla. Eli ovatko järjestäjät amatöörimäisesti ja tietämättömyyttään (eli saamattomuuttaan) kutsuneet suden lampaiden sekaan vai kenties halunneet tietoisesti repiä kauluspaitansa auki ja paljastaa S-kirjaimen rinnastaan kertomalla julkisesti kaikille, että eivät hyväksy toisinajattelijoita eivätkä eroavia mielipiteitä? Joka tapauksessa jälkimmäinen teko ei ole suvaitsevaisuutta ja ensimmäinen vaihtoehto on typeryyttä. Nyt sitten seuraava festivaali kerkesi patsastelemaan vahalla kiillotetun kilpensä kanssa aamu-uutisissa, kuinka heidän tapahtumassaan on lanseerattu festivaalietiketti, jonka kaikki festivaaleille osallistuvat joutuvat hyväksymään olit sitten työntekijä, lipun ostanut kärkiryyppääjä tai julkisuudesta tuttu kutsuvieras. Noihin sääntöihin on mainittu suurimpana yhdenvertaisuus, joka on kyllä monien kansanryhmien liiallisen toitottamisen takia kokenut aikamoisen inflaation ainakin Harmaan miehen lyriikkavarastossa, vaikka se on yksi omaa elämääni ohjaavista asioista. Minusta tuntuu, että enenevissä määrin meidän tulee toimia kuten pienet ääriajattelua harrastavat yhteisöt haluavat, sillä muussa tapauksessa toisinajattelijat eivät ole esimerkin mukaan tervetulleita julkisiin tapahtumiin. Suvaitsevaista? 

Uudeksi pääministeriksimme nimitetty Petteri Orpokin kerkesi saamaan lokaa niskaansa kun ei osallistunut Pride -tapahtumaan. Maailmalla valtavan hypetyksen varjon alla seilaava Pride, on upealla tavalla tuonut seksuaalivähemmistöjen ääniä kuuluville, mutta se joka väittää että on suvaitsemattomuutta pääministeriltämme olla osallistumatta tuohon tapahtumaan voi mielestäni istua hetkeksi, hengittää ja miettiä, millaisessa tilanteessa PM tällä hetkellä istuu. Hallituksen luominen ollut kova rypistys, sillä 3 eniten kansan tukea nauttivasta puolueesta eivät suvaitsemattomuuttaan mahdu samaan hallitukseen. Tulossa on varmasti/toivottavasti radikaaleja muutoksia talouskulttuuriimme, jotka ovat luvalla sanoen prioriteettinä himpun verran Pride-juhlaa edellä. Ja miksi muutenkaan sinne pitäisi jonkun osallistua vain kannatuksen vuoksi? En ole koskaan lukenut ihmisten olevan vaarnat tanassa, jos istuva pääministeri tai muu virkaa tekevä ei ole ollut naama valkoisella lankattuna kuuntelemassa Cannibal Corpsea Tuska -festivaaleilla tai eipä ole kukaan kritisoinut Ohisaloa, ettei ole antamassa tukeaan suomalaisille rallitähdille Jyväskylän entisten Suurajojen metsissä Moksin erikoiskokeella. Eli ovatko edellä mainittuihin tapahtumiin osallistujat paljon suvaitsevaisempia?

Onko suvaitsevaisuus nyt siis sitä, että voit ainoastaan ajatella ja käyttäytyä kuin olisit valtaväestöä vastaan? Vai onko suvaitsevaisuus sitä ettei suvaitse muiden kuin omien mielipiteiden mukaisia ajatuksia? 

Korkeushyppääjä Jade Nyström mainitsi taannoin, ettei osallistu Prideen, koska ei pidä siihen osallistuvien ihmisten provokatiivisesta käyttäytymisestä muita ihmisiä kohtaan. Nyky "normien" mukaan tämä korkeushyppääjä on siis suvaitsematon. Vaikea olisi kuvitella, että tämä kyseinen henkilö olisi kuitenkaan "anti-suvakki", sillä hän on julkisesti ilmoittanut haluavansa tulla naiseksi, joskin hyppää edelleen korkeutta miesten sarjassa. Arvostan ja toivon menestystä elämässä ja urheilussa.


Minulla jopa hieman ahdistaa kirjoittaa tästä aiheesta, sillä koen aidosti, etten nykyään uskalla kertoa omia mielipiteitäni uusien ihmisten kuullessa, sillä minut voitaisiin äkkiä leimata suvaitsemattomaksi persereijäksi, vaikka minusta jokainen saa tehdä omat valintansa, enkä minä ketään niistä syytä. Joskaan en myöskään ymmärrä, miksi joku homo sapiens haluaa olla kissa ja mennä naimisiin Pisan Tornin kanssa? Silti minulla ei se häiritse ainakaan yöunia. Aion myös syödä jatkossakin lihaa (joskin lähes aina suomalaista), kotimaista kalaa sekä käydä niissä tapahtumissa joissa haluan. Aion myös ihmetellä kolmatta ja kenties neljättäkin sukupuolta, mutta annan heidän olla onnellisia. Aion myöskin jatkaa suvaitsemattomuuttani aiempaa talouspolitiikkaamme kohtaan, jonka toivon nyt muuttuvan. ♥️

"Suvaitsevaisuus on taitolaji - sinä itse päätät sen laajuuden."

😉

Terveisin Harmaa mies

Lukijoiden suosikit

Pilkkijä - uuden ajan sankari

Suomen juhlapyhät: Pääsiäinen

Työelämän uudet kasvotko?