Suomen juhlapyhät: Wappu!!

Kellarin taimmaisen hyllyn päältä kellertynyt valkolakki päähän, pikkutakkia tai muuta fiksua niskaan sekä trendipöksyä kinttuihin ja sitten puuronsilmään eli kylille. Toisaalta hien, viinan sekä menneen kiiman hajuisiin, erilaisilla kangasmerkeillä koristeltuihin haalareihin verhoutuminen ajaa saman asian opiskelijoilla. Terassille ammutaan kelistä riippumatta ja rentoudutaan sekä iloitaan vaikka väkisin. Näin alkaa monien suomalaisten Wappu, tuo juhlista aattelisesti punaisin, mutta yhtälailla märkä kuin mikä tahansa juhlapyhä tai Tauskin lounas.

Vappua pidetään perinteisesti työväen juhlana, mutta sillä on myös juhlittu kevään voittoa talvesta ja alkavaa satokautta. Kansainvälisesti merkitty juhlapäivä, joista me Suomessa otamme ilon irti meille sopivalla tavalla, räntäsateessa terassilla istumalla ja nauttimalla vuonna 1952 lanseerattua harmaata juomasekoitusta jäiden kera. Tämä saakin Harmaan miehen miettimään, olisiko syytä unohtaa nuo työväen perinteet tai kesän tulon juhlinnat ja keskittyä antamaan oodi viinanjuonnille ilmapallojen ja kiertyvien paperisuikaleiden koristamana? Monet sitä toki jo kunniakkaasti tekevät kurlaamalla viinaa kuin Juha Vuorisen Juoppohullun Päiväkirjasta tuttu Juha, eli niin paljon kun pystyy, kerkeää ja keho vetää. Se ei ole ehkä oma suhtautumiseni alkoholiin, vaikka tykkäänkin sitä käyttää hyvässä porukassa, eikä yksin tissuttelu kuulu sen enempää arki- kuin pyhärutiineihinikaan. Kylmät oluet ulkona hyvässä kelissä, kirpeällä sitruksella maistettu vodka tai miksei joku kunnon ruskeaan viinaan ammattimaisesti sekoitettu cocktail kuuluvat omiin suosikkeihini, jotka parantavat tunnelmaa lähes poikkeuksetta. Suomalaisten mieli muuttuu yhtä nopeasti kuin savannilla kiitävä kissapeto, kun se saa pari ensimmäistä alle. Väitänkin, että suomalaisuuteen yhdistettävä puhumattomuus on ajanut meidät tähän pisteeseen, jossa meidän tulee lääkitä itseämme uskaltaaksemme kertoa, että perkele ku on kivaa juhlia vappua 🥳🍻🍾. 

Ruoka kuuluu hieman enenevissä määrin myös vapun viettoomme, mikä luonnollisesti on tervetullut eurooppalaistuminen meidän takamaiden asukkien käytökseen. Lisäksi aika-ajoittainen ravinnon suolistoon tunkeminen antaa ihan uusia eväitä myös alkoholin kanssa läträämiseen. "Sitä jaksaa paremmin juhlia kun syö välillä.", onkin pinttynyt vanha foininkialainen sanonta, jota me juomalaiset jaksamme hokea. Sillit, simat, nakit ja munkit valtaavat ruokaympyrämme kuin Venäjä Krimin ja tähän kun muistaa lisätä runsaasti käymisteitse tai tislaten valmistettuja virvokkeita, voidaan todeta kehon vaalimisen yltäneen korkeimmalle mahdolliselle tasolle. Eikä pidä unohtaa, että syömisen tulee tapahtua aikaisin eli viimeistään iltapäivällä myöhäisen brunchin merkeissä. Loppuilta tulee pyhittää skumpalle, drinkeille, erikoisoluille, väkeville ja länsinaapureiden tapaan juomalauluille, sekä todella humoristisille Klara Vappen, bara vatten!! -kiljahduksille, jotka raikaavatkin jokaisella kylänraitilla torstain ja sunnuntain välisen yön ajan.

Nyt onkin siis aika värjätä kuontalo räikeillä väreillä, pukea ylle naamiaisasu, klubi-takki tai vaikka se haalari, ripustaa serpentiinit kaulaan ja lähteä ilmapalloja raahaten selkeästi ryyppäämään. Vaikka se kulttuuri onkin suomalainen, ollaan siitä leuka pystyssä ylpeitä, sillä mukavahan se on iloita iloliemen toimiessa marinadina ja nauttia hyvästä seurasta, naurusta ja ennen kaikkea siitä, että vihdoin alkaa työpäivän jälkeen nähdäkin jotain ilman otsalamppua. Näiden sanojen siivittämänä toivotan kaikille aurinkoista, iloista, plus-asteista sekä jossain määrin märkää vappua!

Terveisin Harmaa mies 

Lukijoiden suosikit

Suomen juhlapyhät: Pääsiäinen

Pilkkijä - uuden ajan sankari

Lisääntymisen paine