Pilkkijä - uuden ajan sankari

Elä sielussasi tämä hetki... Lämpötila miinus 16  celciuksen asteikolla. Ihoa hivelevä koillistuuli 11m/s, joka kyydittää tikarilta tuntuvia lumipiikkejä suoraan kylmettyneille poskillesi. Kevyesti kohmettuneet sormesi räpeltävät punaisia pahoilaisia mikroskooppisen pieneen mormuskan koukkuun. Selkäsi alkaa puutua ja kylmyys tulla läpi kuudesta kerrastosta huolimatta, koska pakkanen ja tuuli on raiskannut sinua avoimella jäällä jo yli kaksi tuntia. Saaliiksi 0,0kg kalaa, mutta kaksi aika todennäköistä tärppiä. Silti mielesi on zen ja aiot tehdä paluun jäälle heti kun vain tilaisuus sen sallii. Tätä on pilkkiminen parhaimmillaan ja pahimmillaan. Harmaa mies haluaa kannustaa kaikkia pilkkimään ja antaa ihan ilmaisia vinkkejä onnistuneeseen pilkkireissuun.

1. Varustaudu. "Pelimies ostaa ensin mailat ja opettelee vasta sitten pelaamaan." on vanha foininkialainen sananlasku, joka sopii pilkkihommiin kuin afroamerikkalainen 100m olympiafinaaliin. Hanki itsellesi tärkeimmät tavarat, jotta viettämäsi aika ei tule ennen aikaiseen päätökseen niiden puutteen takia. Tuoli, lämpimät vaatteet, välipala ja vaikka lämmin juoma tuovat pimplaamiseen aivan uuden kulman, sillä kun mukavuus on kunnossa, ei ole niin väliä itse toiminnalla. Sitten toisaalta ei ole koskaan liikaa pilkkejä, vapoja, merikarttoja, luotaimia sekä akkukairoja pulkista ja pilkkiteltoista

puhumattakaan. Eli myös itse toimintaan varustautuminen ei voi mennä yli vaikka olisit takapihasi suolammella, joka todennäköisesti jäätyy sydäntalvella läpi, etkä löydä siitä senttiäkään vettä. Eipähän jää siitä kiinni. 💸💸 Parilla tonnilla pääsee jonkunlaiseen alkuun 😁.

2. Suunnittele. Kunnon pilkkireissua kannattaa suunnitella etukäteen mielellään kuukausia tai ainakin viikkoja. Kartasta vesistöjen ja syvänteiden spekulointi muutaman huurteisen äärellä toimii korkeanpaikan leirinä pilkkijälle kuin vuoristoviikko pitkänmatkan juoksijalle. Käy myös mielessäsi läpi tilanteet ja tee toimintasuunnitelma, kun elämäsi kala tempaisee liian ohuet siimasi kelalta nanosekunnissa. Suunnittele myös ruokapolitiikka, sillä saaliin varaan ei kannata laskea. Myöskin juomahuollon tulee toimia varsinkin kun lähdetään erämaaolosuhteisiin selviytymään. Lämmin toti ja kylmät runkojuomat auttavat pilkkijää keskittymään sekä pysymään motivoituneena huonollakin syönnillä. 🤝

3. Iloitse saaliista. Jos joskus käy tuuri, että sieltä joku syötäväksi sopivan kokoinen kalaoletettu nousee, niin pidä peijaiset. Ei ole olemassa kuin kahdenlaisia pilkkijöitä, niitä jotka pilkkii ja niitä jotka saa. Jos jollain reissulla kuulut jälkimmäisiin niin anna sen näkyä ja kuulua. Ei ole väärin esimerkiksi nostaa asia pöydälle maanantain palaverissa ja käydä läpi se tilanne kun 470g hauentuppi aiheutti sinulle harmaita hiuksia, rytmihäiriöitä ja tulehtuneita viiltoja sormenpäihin. Suhtaudu saaliiseesi kunnioituksella ja ota aina mahdollisuuksien mukaan nostoryyppy 🥃.

4. Kuuntele ja kokeile. Kokemusasiantuntijoita sekä mutuasiantuntijoita riittää, joten käytä saatavilla oleva info hyödyksesi. Kaikki vinkit ja ennen kaikkea tiedot kannattaa ottaa vakavasti. Kun Jape sai vuonna 2007 yhdestä lammesta, jonka paikkaa ei muista, melkein puolikiloisen raitapaidan, kannattaa laittaa keli, pilkki ja kellonaika muistiin ja pyrkiä uittamaan Valiota samalla tavalla. Todennäköisesti saalis on taattu. Lisäksi kannattaa aina vaihtaa pilkkiä tiuhaan kuin Gene Simmons petikumppania, jos jostain syystä tavallisesti toimivin luottopilkki ei toimikaan. Kysele, kokeile, kysele lisää ja kairaa reiät sinne minne käsketään, mieluiten toki kalojen yläpuolelle. Paras pilkki on se joka on vedessä. 💪

5. Opettele termit. Tasuri, liitsi, morri, pystäri, räikkäkela, ottipeli, välivesi ja väliryyppy ovat pilkkijän perussanastoon kuuluvia termejä. Opettelemalla 20-30 termiä pystyt keskustelemaan pilkkieläimien kanssa muitta mutkitta ja näin saada hyväksyntää laumassa. Näin ollen konkarit saattavat paljastaa sinulle parhaat "täytyy -paikat". Lisäksi se tuo sinulle uskottavuutta, kun kertaat sitä karkuutusta maanantain aamupalaverissa. 🤣

6. Jäätilanne. Tämä on aihe joka jakaa pilkkijät kahteen leiriin kuin Israelin ja Gazan. Toiset aloittavat pilkkimisen joulun jälkeen ja toiset sitten kun riitettä on sen verran, ettei aaltoja enää erota veden pinnasta. Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että 15cm teräsjäätä kantaa moottoriajoneuvon, 5cm teräsjäätä kantaa ihmisen ja 1-2cm teräsjäätä kantaa pilkkijän. Toinen vuosisatoja tunnettu lausahdus - "Kevätjää kestää kuin Archien ja Iidan suhde", antaa itseluottamuspurskeen kenelle tahansa jäällä liikkujalle. Naskaleilla varautuminen ei kuitenkaan ole joulu-,  tammi- ja helmikuun ulkopuolisina aikoina huono idea, varsinkin jos pilkkivetesi sijaitsevat etelä-Suomessa tai vaikkapa virtaavilla merialueilla. Tosi pilkkijä tietysti pystyy pilkkimään keväisin avoimen veden reunalla sekä vielä niinä aikoina kun jäälle pitää mennä 

rintauintitekniikkaa käyttäen. Koskaan ei ole liian vähän jäätä pilkkimiselle, kunhan on oikeat varusteet ja kuuluisa hukkumattoman pilkkijän tietotaito. Olkaa varovaisia ♥️. 

7. Ole kärsivällinen ja nauti. Ei sinne ole oikeasti pakko mennä surkealla kelillä. Mökki pysyy kivan lämpimänä ja sauna sekä kuuma juoma lämmittää sisäisesti, vaikka jäällä tulisi vaakaan ritariperhosen kokoista hiutaletta tai vastaavasti ilma seisoo -32 asteen pakkasen takia. Ota pilkkiminen nautinnon kannalta, jottei huonot kokemukset hio pois sitä pientä orastavaa kipinää, joka pilkkisieluasi yrittää sytyttää mopon tulpan tavoin. Ole jäällä silloin kun siltä tuntuu, äläkä pidä sitä saavutuksena, että olet istunut siellä tyhjän panttina kolme ja puoli sataa tuntia parissa kuukaudessa, kuin uimavalvoja MM-uinneissa. Se kansa joka kehuu naapurilleen kuinka monta kilometriä väkisinhiihtää vuodessa on ihan riittävä rotu tähän meidän sisukulttuuriin. Emme siis tarvitse lisää määrällä kehujia 🤭. 

Nyt ei muuta kuin toti- ja ottivehkeet, vavat sekä muut härpäkkeet kellarista esiin ja jäälle. Paras syönti on ensimmäisten ja viimeisten jäitten aikaan. Sydäntalvella saadaan toki myös monesti isoja saaliita. Ja ison kalan keli on kylmä, sateinen ja tuulinen, joskin aurinkoisella säällä voi syödä myös todella hyvin. Aamu ja iltahämärässä myös monesti tärppää, mutta iltapäivä on varmin aika.  Punalihainen on joskus tosi hyvin syönnillään ja monesti myös vaikea saalis. Onnellisia nypläyshetkiä. 🎣



""Pilkkijä, tuo nykyajan Merlin, Notre Dame ja Rambo."

Terveisin Harmaa Mies

Lukijoiden suosikit

Suomen juhlapyhät: Pääsiäinen

Sukupuolten ja seksuaalisuuden sekamelska