Kesäloma, kesäduuni tai kesähuuma

Kärpäset ovat alkaneet surraamaan, päivä pitenee kirjaimellisesti silmissä ja sadat tuhannet ah niin ihanat maskit paljastuvat lumen alta. Takuuvarma kevään merkki. Yksi kevään merkeistä on myös yleistyvä paniikki kesän aikataulusta, joista yleisimmät ovat kesälomat ja/tai kesän työkuviot. Jos kaikki hiljennymme yhtaikaa, voimme jopa kuulla tuon ainaisen sopertelun siitä, kuinka kollega saa aina paremmat loma-ajat, kelit ja varmaan vielä halvat lomamatkatkin, vaikka itse ollaan myös aina lomalla samoina aikoina.

 Suomalainen pitää kirosanana itsekkyyttä, josta tulen vielä avaamaan myöhemmin sydäntäni. Tuntuu kuitenkin oudolta, että itsekkyyttä ei mitata missään nimessä kesälomien ajankohdan valinnoissa. Vaikuttaa järjestäen siltä, että suurelle osalle on oikeus ja jopa välttämätön velvollisuus olla lomalla silloin kun lapsetkin ovat tai milloin parhaat kelit tai oma loma-osakkeen käyttöaika on. Kiertävä lomakalenteri tuntuu myös olevan ihan saatanankeksintö, sillä aina kun "Minä" olen lomalla kesäkuussa niin sataa lunta, räntää tai vihaisia mummoja. 

Mikä siis neuvoksi tähän kesälomaongelmaan, joka on yhtä kimurantti kuin karpalolonkeron tai Massachusettsin lausuminen 2,5 pinnan hutikassa? Harmaalla miehellä on pari ehdotusta, jotka toivon sinun jakavan työyhteisösi kanssa:

1) Järjestäkää joka vuosi arpajaiset lomista, jolloin mahtavan voittamisen riemun lisäksi kaikilla on yhtä suuri mahdollisuus aina saada himoituimmat loma-ajankohdat. Toisaalta ne ajat joita vältellään kuin ruttoa, ovat myös vaarassa napsahtaa kohdalle. Muistakaa, että suomalainen on maailman ahkerin lottoaja ja syy siihen löytyy toivosta. Toivosta parempaan elämään, johon loma-arvonnassakin pyritään. Jos se onni osuu, mennään töihin niin kuin ennenkin eikä vaihdeta edes autoa ja jos taas ei, voidaan voivotella seuraavaan arvontaan asti, että kunpa se joskus onni potkaisisi muulin lailla. 

2) Antakaa ahkerille/tunnollisille mahdollisuus vaikuttaa ensin lomiin. Se onnistuu esimerkiksi siten, että verratkaa kollegoiden kesken poissaolojen määrää ja myöntäkää, että ne jotka ovat olleet vähiten poissa, saisivat ainakin sen pienen myönnytyksen vaikuttaa hieman loma-kalenteriinsa. Tuollainen muurhaisen ahkeruuden omaava työntekijä kun joka tapauksessa sairastaa lomansa kortisolitasojen pudotessa, niin antakaa hänen sairastaa edes auringon paisteessa. Yleensä myös nuo ahkerat jäävät jalkoihin kun niitä lomia jaetaan, kun tahtoo olla niin että he ovat myös niitä hiljaisimpia. Toinen tapa tähän voisi olla se, että esimies laittaisi lomakalenterin seinään aina viideksi minuutiksi kerrallaan. Jos töissäsi alkaa vuoro klo 8, olisi joku aamu lomalista seinässä klo 08:00-08:05, jolloin sinä päivänä ajoissa työnsä aloittavat pääsisivät valitsemaan kermalla kuorrutetun ajankohdan. Esimies voisi myös täräyttää ihan random päivänä lomaraamatun auki ruokatunnin jälkeen 12:00-12:05. Näin ollen ne, jotka osaavat syödä annetun ajan puitteissa, saisivat pienen etulyöntiaseman näihin olympialaisiin. Toisaalta joku saattaisi käyttää työaikaansa listan etsimiseen kuin pääsiäismuna-jahtiin, jolloin täytyisi keksiä vedenpitävät momentit ja pykälät sääntöihin.

3) Yksi vaihtoehto voisi olla ns. kompensaatio-loma, että touko-kesäkuussa lomalle "joutuvien" lomakelejä tarkkailtaisiin. Mikäli noihin ajankohtiin lomailevat joutuvatkin istumaan pilkillä eivätkä terassilla, olisi heille syytä antaa terassimahdollisuus sitten kun tuo kaasupallo oikeasti lämmittää siiderin tuoppiin. Kuumina kesäpäivinä työnantaja voisi ilmoittaa, että 'nyt Vili-Eeva ja Raili-Sebastian lähtee vetää töitten jälkeen kunnon kumarat, eikä haittaa vaikka tulette maailmanluokan mörmelössä aamulla töihin.' Olihan heillä niin paskat kelit lomalla. Toisaalta ne joilla heinä-elokuun kelit oli tietysti priimaa, joutuisivat seuraavana vuonna kompensaatiolomalle. Näin varmistettaisiin kaikkien terassikausi, viinan juonti ja aika nauttia myös lämmöstä. 

4) Kaikki voisivat ottaa realismin känsäiseen käteensä ja olla kiitollisia siitä, että edes voi viettää lomaa. Aika monta silmäparia löytyy tältä biologiselta palloltamme, jotka eivät oikeasti edes ole kuulleet lomasta. He työskentelevät joka päivä pysyäkseen hengissä, joten alan näkemään loma-ajankohdan yhtä pienenä ongelmana kuin näkkileivän voitelun väärälle puolelle. Onneksi lainsäädäntö on mahdollistanut meille lomastressistä kärsiville rahallisen korvauksen lomarahojen muodossa. Ei muuten löydy monesta maasta sitäkään käytäntöä. 

Ja pienenä muistutuksena vielä se, että joku ne tekee aina ne työt (valtion virastoja lukuunottamatta, jotka tuntuu olevan kiinni touko-elokuu), kun olet lomalla. Kesätyöntekijät, lomittajat, määräaikaiset, kahta työtä tekevät, keikkalaiset yms. yms. Joten kun pääset kesälomalle, muista että joku siellä painaa kesäduunia mahdollistaen sinun kesälomasi tai kesähuumasi. 

Terveisin Harmaa mies


Lukijoiden suosikit

Suomen juhlapyhät: Pääsiäinen

Pilkkijä - uuden ajan sankari

Sukupuolten ja seksuaalisuuden sekamelska