Harmaa = Uusi ja vanha musta

 

Ole radikaali, vie agendaasi höyryjunan lailla eteenpäin ja varmista ettei muut vaihtoehdot saa minkäänlaista mahdollisuutta näkyä, kuulua tai ainakaan saa ymmärrystä! Harmaan miehen näkemyksen ja kokemuksien mukaan tämä on nykypäivää. Monet liikkeet, aatteet ja jopa mielipiteet ovat saaneet ääriaatteiden kaltaisia piirteitä poliittisiin suuntautumisiin katsomatta. Onko suvaitsevaisuus muuttanut muotoaan, vai miksi ei ole enää oikein ajatella asioista omalla tavallaan? Alkuun myönnän, että suvaitsevaisuudessa en ole itsekkään vielä 10-levelillä, mutta uskallan jo myöntää, että ajattelen laveasti.

Olen pähkinä punaisena pähkäillyt, että sovinko nykymaailman muotteihin, koska ajattelen monista asioista hyvin keskinkertaisesti ja omaan arvomaailmaani suhteutettuna realistisesti. En ymmärrä sen enempää planeettageologien astrobiologisista näkemyksistä kuin vaikka sukupuolineutraaliudestakaan, mutta sen ymmärrän että molemmat ovat olemassa syystä. Se, että onko nämä edellä mainitsemani asiat kaikille tarpeellisia, voi jakaa mielipiteitä ja sekin on ymmärrettävää. Ihmisen halu tutkia maailmaa on aina ollut tapetilla ja perimmäiset syythän ovat lähteneet myös yksilöistä. Harmaana miehenä ajattelen, että kaikki aatteet, teot, mielipiteet, suuntautumiset sun muut on tervetulleita, kunhan MIKÄÄN EI VAHINGOITA TAI LOUKKAA toisia ihmisiä. Mielipiteissä on se loistava puoli, ettei mielipide voi vahingoittaa ketään, mutta huono puoli on se, että monet ihmiset loukkaantuvat mielipiteistä. Onko kyseessä siis mahdoton yhtälö?

'Kaikilla meillä on mielipide ja persereikä', onkin yksi parhaista sanonnoista, jonka minä ymmärrän suvaitsevuuden täydellisyyttä hipovaksi keihäänkärjeksi. Miellän tämän niin, että sekä ryppyreikä että mielipide ovat niin tavallisia asioita, ettei niitä pitäisi kenenkään säikähtää. Vaikka tämä elintoimintojen lopullisen tuotteen kanssa operoiva suutin suoltaakin ulostetta eli paskaa, kukaan ei voi sanoa etteikö se olisi tärkeää. Toisin sanoen jonkun mielipide voi olla mielestäsi yhtälailla sontaa, mutta se ei poista sen tärkeyttä. Luulen, että toinen tutkintalinja tuohon loistavaan sanontaan on se, että persereikä on jossain määrin jopa suurempi tabu kuin sukuelimet, joten mielipide ja anus tulisi pitää poissa keskusteluista. Tämä on siis loistava esimerkki siitä, miten eri tavalla ihmiset ajattelevat ja juuri tämän takia suvaitsevuus tulisi näkyä ymmärryksessä. 

Mielestäni on absoluuttisen väärin syrjiä saatikka kohdistaa vääriä tekoja sukupuolen, ihonvärin, uskonnon tai seksuaalisen suuntautumisen takia, mutta on mielestäni ihan yhtä väärin esim. sotkea liikenne ja haitata ihmisten arkea istumalla tiellä. Jos joku on sitä mieltä, että suomalainen kulttuuri on vaarassa jäädä monikulttuurisuuden jalkoihin, saa hän olla ja jopa ymmärrän hänen huolensa. Toisaalta ymmärrän täysin maahanmuuttoon liittyvät hyödyt ja kiistämättömät haitat. Olen myöskin luonnon vankkumaton kannattaja ja toivon vapaasti virtaavia jokia, luonnonmukaisia metsiä ja kirkkaita vesiä, joista voimme kaikki nauttia yhteisin pelisäännöin. Toisaalta en koe, että avotulen tekoa pitäisi missään nimessä rajoittaa päästöjen vähentämiseksi tai voittaa tätä maailmanlaajuista kilpajuoksua 100%:en sähköautoiluun siirtymisessä. Maailma muuttuu, mutta olisi hyvä kysyä neuvoa tai sitä kuuluisaa mielipidettä asioiden kanssa eläviltä. On paljon järkevämpää kysyä millainen ravintola tulisi avata Punavuoreen henkilöltä, joka asuu lähistöllä ja käyttää muutenkin ravintolapalveluita, kuin Nurmeksen Mujejärvellä asuvalta maanviljelijältä. Toisaalta en usko, että myyrmäkeläinen opiskelija tai hervantalainen hyvinvointialan ammattilainen tietää paremmin, kuinka tulisi kehittää luontoon liittyvää matkailuteollisuutta Pelkosenniemellä, kuin Pyhätunturilla asuva yrittäjä. Mielipiteitä saa ja pitää olla, mutta se ei saa vaikuttaa muiden elämään negatiivisesti. Mielenosoitus on juurikin sitä varten jos haluat itsesi kanssa samoja arvoja kantavat ihmiset kokoon ja äänenne isommin kuuluviin. Nykyään vaan turhan usein siihen liittyy väkivaltaa tai muuta konkreettista haittaa muille ihmisille. Onko se tai esimerkiksi kansalaistottelemattomuus viranomaisia kohtaan suvaitsevaisten ihmisten toimintaa? 

Harmaan miehen vinkki: Älä keskity tuomitsemaan muiden tekoja, vaan keskity omiin konkreettisiin tekoihisi, joista on hyötyä ympäristöllesi.

Terveisin Harmaa mies

Lukijoiden suosikit

Suomen juhlapyhät: Pääsiäinen

Lisääntymisen paine

Pilkkijä - uuden ajan sankari