Hengenvaaralliset tv-ohjelmat?

Meidän kodissa (niin kuin suurimmassa osassa muitakin suomalaisia koteja) tämä ledeillä toimiva ohut kodin elektroniikan piiriin kuuluva koje sijaitsee keskeisimmällä paikalla eli olohuoneessa, jossa se saa osakseen huomiota tuntikaupalla päivässä. Kuulun tuon kotiaparaatin suurkuluttajiin, vaikken sitä keskittyneesti katsokaan kuin murto-osan siitä ajasta jolloin se on päälle kytkettynä. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että näköradio on päällä silloin kun olen kotona ja hereillä eli vähintään 4-5h päivässä. Vkonloppuna se saattaa heijastella liikkuvaa kuvaa jopa 14-16h päivässä, joten väitän omaavani jonkun sortin kilisevät kannukset tähän aiheeseen.

Muistan kuinka pienenä poikana oli vuoden kohokohta, kun meille haettiin lainaan VHS-nauhuri ja väritelevisio. Tämä siis toistettiin vanhempieni toimesta muutaman kerran ja nämä muistot ovat syöpyneet muistoihini kuin sunnuntaiaamuinen kusi puuterilumeen. Katsoin muumioituneena ja myös haltioituneena samoja Disneyn piirrettyjä, joissa Aku Ankka kävi omaa Mein Kampfiansa noita nokkelia pikkuoravia vastaan, jotka nakersivat epäonnisen ankan hermoja oli sitten joulurauha tai ei. Myöskin tuon pallokorvaisen onnistujan asuntovaunumatka piirtyi sen verran tukevasti muistiini, että voisin referoida tuon pätkän jopa golf-swingiä viritellessäni. Olen siis edelleen vaikuttunut tuosta fiktiivisestä ilotulituksesta ja siitä kuinka ne kestivät katselukertoja aitojen nahkahousujen lailla. Toista on nykyään. Prime timessa näkyy entistä surkeampaa jenkkiläistä hapatusta, niin kuin isäpuoleni noita ohjelmia nimittää, mutta monesta amerikkalaisesta ammattirealitysta sentään löytyy yksi siiman vahvuinen yhtäläisyys; ammattien vaarallisuus.
Ei ole väliä oletko kalastaja, rekkakuski, kullankaivaja, metsuri, erakko tai vaikka ravunpyytäjä, mutta yksikin virhe töissäsi/arjessasi niin viikatemies vierailee 😅. Onko se prkl vaan niin, että amerikkalaiset arvostavat sitä jos/kun joku tekee työnsä huolimattomasti tai ilman oikeita turvallisuuskäytäntöjä? Nouseeko näiden ammatinharjoittajien arvostus, jos joka kulman takana on hengenvaara? Suomalaisittain näkisin että kyseessä olisi byrokraattien silmissä puutteelliset turvatoimet, koulutus tai välinpitämättömyys. Myöskään suomalaisen työmiehen sanarasiasta ei löydy myöntämiseen sopivia sanoja, mikäli vaikka ajoneuvosi (rekka) ei pysy hanskassa. Kun suomalainen ajaa liukkaalla/jäällä niin hän suhteuttaa nopeuden ja taidot keliin samalla kun amerikkalainen meinaa menettää henkensä joka kaarteessa ja mäessä, sillä rekka vaan ei tahdo pysyä tontissa. Suomalaisen kalastajan suurin uhka on itse hankittu humala, kun taas jenkkikollegan tulee varoa, köysiä, siimoja, aaltoja, katiskoja, verkkoja, koukkuja, vapoja, kaloja, eväitä, aurinkoa tai jopa ankkurointia, jottei henki lähde.
Kullankaivaja Suomessa elää metsässä yksin 4 kuukautta toivoen ettei kukaan auta, kun Amerikan-poika on vaarassa murskaantua koneen alle tai meinaa menettää päänsä katkenneen vaijerin takia useasti päivässä. Meillä erämies tietää milloin jäällä voi kulkea tai miten vesistö ylitetään, kun taas Alaskan erakko elää veitsenterällä toikkaroidessaan jollassa koiran, kolmen aseen, ankeriaiden ja karhunrautojen kanssa seisten. Entisestään mielipiteeni amerikkalaisesta kulttuurista saa kolhuja tai ainakin tragikoomisia sävyjä, sillä en ole koskaan voinut heidän kaikkivoipaisuuttaan ja sitä wooooh-kulttuuria kuunnella huvittumatta. Toki meillä on myös paljon opittavaa heidän positiivisuudestaan, yrittäjähenkisyydestään ja jopa yhteisöllisyyden rakentamisesta, mutta en voi mitään sille ajatukselle, että heidän elämänsä on rakennettu valheellisesti draaman ympärille tavalla, joka saisi suomalaisen häpeämään osaamattomuuttaan. Tehkäämme siis työmme niin kuin tähänkin asti ilman dramatisointia ja pelätään kuolemaa ennemmin vapaa-ajalla kuin töissä 🤣.

Voimme siis tämän perusteella todeta, ettei suomalainen sisu ole pelkkää legendaa eikä meillä ole tarvetta kertoa, että emme osaa työskennellä turvallisesti ja ammattimaisesti. Ainoana hengenvaarallisena elementtinä noissa ohjelmissa voidaan pitää sitä myötähäpeää, ihmetystä sekä noussutta verenpainetta joita amerikkalaiset ammattirealityt aiheuttavat.

"Suomessa töitä tehdään elääkseen, ei kuollakseen." 

Terveisin Harmaa mies 

Lukijoiden suosikit

Suomen juhlapyhät: Pääsiäinen

Pilkkijä - uuden ajan sankari

Lisääntymisen paine